Rekonštrukcia kúpeľne nie je jednoduchá záležitosť – ani čo sa týka času, množstva práce a, samozrejme, financií. Nesprávny výber firmy a nekvalitne vykonaná práca v spojení so zlými materiálmi môžu cenu novej kúpeľne značne predražiť.

    Rýchla práca

    Firmám, ktoré sľubujú rekonštrukciu bytových jadier do siedmich dní, je lepšie sa vyhnúť. Pri použití súčasných stavebných materiálov je totiž minimálna doba rekonštrukcie bytového jadra odhadovaná na desať dní. Akákoľvek kratšia doba je teda nereálna, pretože nezodpovedá dodržaniu správnych pracovných postupov a môže viesť k problémom.

    Cena prerábky

    Pre rekonštrukciu jadra sa neodporúča vyberať firmu len podľa ceny. Nové jadro bude síce lacnejšie, ale nakoniec by ste ho mohli zaplatiť viackrát. Vždy požadujte celkovú cenovú ponuku a rozpočet rozpísaný po položkách. Cenu majte vždy zmluvne ošetrenú, aby jej navyšovanie postupovalo výhradne len s vaším súhlasom. Pred začatím diela neplaťte viac ako obstarávaciu cenu materiálu, ďalšie splátky potom plaťte výhradne za vykonané práce, s ktorými ste spokojní. Posledná splátka by mala byť uhradená až po odovzdaní diela, a to len v prípade, že ste s dielom naozaj spokojní. Majte na pamäti, že seriózne firmy od zákazníka požadujú pred začatím diela iba zálohu na materiál. Následný doplatok je zaplatený až po odovzdaní hotového jadra.

    Technické vyhotovenie rekonštrukcie

    Solídna firma by mala spolu s projektom rekonštrukcie odovzdať aj revízne správy na elektroinštalácie. Od firmy vždy požadujte projekt, posudok statika a v neposlednom rade tiež potvrdenie, že bola rekonštrukcia ohlásená stavebnému úradu. Pri rekonštrukcii kúpeľní majú mnohé firmy tendenciu zamurovať a zalepiť vetrák, pretože neveria jeho funkčnosti. Tento krok však môže viesť iba k zvýšeniu vlhkosti v celom byte a k následnému objaveniu plesní. Vhodným riešením je rekonštrukcia ventilácie a jej napojenie na vypínač tak, aby sa spúšťal automaticky, či už so vstupom do kúpeľne, alebo po jej opustení. Rovnako je možné zapínať ventiláciu senzorom vlhkosti, len čo hodnota vlhkosti vzduchu presiahne kritickú hodnotu. Kúpeľňa musí byť vždy napojená na prúdový chránič. Pri tejto príležitosti je vhodné vymeniť ističe pre celý byt a v prípade možnosti napojiť na prúdový chránič aj zvyšok elektroinštalácií v byte. Veľké množstvo bytových jadier priamo susedí s kuchyňou. Myslite preto na budúcnosť a nechajte si v rámci rekonštrukcie bytového jadra inštalovať aj trojfázový okruh pre kuchyňu pre prípadnú inštaláciu elektrickej varnej dosky. Čo sa týka vykurovania, najlepším riešením sú elektrické vykurovacie rebríky. Poskytujú príjemný zdroj tepla a zároveň priestor na sušenie uterákov alebo odkladanie vecí. Vhodnou termoreguláciou bytového jadra a zároveň zaručením správnej ventilácie týchto priestorov môžete veľmi dobre predchádzať vzniku plesní.

    Vzhľad kúpeľne

    Farby a veľkosti dlažby:
    Na podlahu platí jediné funkčné pravidlo – nikdy by nemala byť svetlejšia ako steny. Naozaj elegantná kúpeľňa má steny i podlahu v totožnej farbe.

    Škáry:
    Úzka škára vytvorí dojem elegantnejšej a drahšej kúpeľne. Od mnohých firiem sa však skôr dočkáte škár v šírke 4 – 8 milimetrov, ktoré kúpeľni tento dojem rozhodne nedodajú. Nebojte sa preto uviesť šírku škáry priamo do zmluvy. Pre korektnú firmu nebude problém túto podmienku dodržať. Dôležité tiež je, aby farba škár korešpondovala s farbou a so vzormi obkladov.

    Farby:
    Hoci sú tmavé farby pre mnohých ľudí symbolom elegancie, v prípade malých kúpeľní to neplatí. Tmavé farby všeobecne zmenšujú priestor. Preto sú do menších kúpeľní vhodnejšie svetlé farby.

    Sprchová vanička v podlahe:
    Hoci je u mnohých ľudí veľmi obľúbená, poskytuje veľké nebezpečenstvo. Nie je možné zaistiť spodný prístup k odtoku vody, ktorý je čas od času nutné prečistiť. Ak teda dôjde k havárii, nezostáva nič iné, ako vaničku doslova vysekať.

    Veľkosti obkladov:
    Pri výbere obkladov nemusíte mať obavy z použitia veľkoformátových dlažieb. S ich využitím bude aj malá kúpeľňa vyzerať veľmi štýlovo. Ich kladenie je však výrazne náročnejšie, čo môže byť dôvodom, prečo vás od nich budú mnohé fi rmy odrádzať. Veľmi zaujímavým prvkom môže byť tiež decentný vodorovný prúžok z mozaiky či listel, ktorý dokáže proporcie miestnosti opticky zmeniť na nepoznanie. Mozaika v kúpeľni môže byť síce elegantná, ale z hľadiska údržby dobre zvážte jej umiestnenie.

    Ako dlho trvá prestavba


    1. deň: Odpojenie existujúcich rozvodov vody, odpadu, plynu a elektrického prúdu. Demontáž existujúceho jadra, odvoz vybúraného odpadu. Navozenie a presun stavebného materiálu.

    2. deň: Založenie priečok a ich postupná stavba.

    3. deň: Stavba priečok a ich dokončenie.

    4. deň: Natiahnutie rozvodov elektrických káblov, vody a odpadov. Vyrovnanie podlahy.

    5. deň: Začistenie škár po inštalácii rozvodov. Montáž konštrukcie a osadenie sadrokartónového stropu.

    6. deň: Natiahnutie omietky a prípadne štukov. Začiatok pokladanie obkladov.

    7. deň: Pokládka obkladov.

    8. deň: Pokládka dlažby.

    9. deň: Vyškárovanie obkladov a dlažby. Osadenie zariaďovacích predmetov (WC, umývadlo, vaňa). Vymaľovanie stien.

    10. deň: Inštalácia kúpeľňového nábytku. Finálne osadenie elektrospotrebičov, zásuviek a vypínačov. Upratovanie staveniska.

     

    KANCELÁRIA

    mobil_dm_stavby.png